Workshops

2-DELIGE WORKSHOP
ROUW EN VERLIES BIJ KINDEREN: BEWUST OMGAAN MET DE DOOD

Voor wie is deze workshop?

Deze workshop is voor ouders/opvoeders, maar ook voor professionals als leerkrachten, pedagogisch medewerkers en gastouders.

Waar gaat deze 2-delige workshop over?
Het overlijden van een geliefde is iets waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Doodgaan hoort bij het leven. Het is echter een onderwerp waar niet graag over gesproken wordt. Het is immers een verdrietig onderwerp, wat ook angstig kan maken. De meeste mensen praten daar dus liever niet over, ook niet met hun kinderen. Iedereen zal in zijn leven op enig moment een dierbaar persoon verliezen. Hoe kunnen we de tijd nemen om onszelf en onze kinderen voor te bereiden op dergelijke situaties?
Als het ons toch (ineens) overkomt, kan het zijn dat we met onze handen in het haar zitten. We zijn zelf overweldigd door de emoties die we voelen of we voelen misschien zelfs even helemaal niets. Er is van alles te regelen en dan zijn de kinderen er ook nog. Hoe vertellen we het? Wat kunnen we vertellen? Wat weten ze eigenlijk al van de dood? Nemen we de kinderen mee naar het afscheid?

Hoe waardevol is het om ons voor te bereiden op iets waar we allemaal mee te maken krijgen?

Dit is een preventieve workshop. Dit houdt in dat we inzicht krijgen in hou we onszelf en ons kind kunnen voorbereiden op dat wat onvermijdelijk komen gaat. Het is goed om als ouder(s) en/of opvoeder(s) inzicht te hebben in het concept dood zoals kinderen het zien en handvatten te krijgen in het bespreekbaar maken van dit onderwerp. Op die manier leer je, hoe je je kind kunt begeleiden in wat het betekent als iets of iemand doodgaat. In deze 2-delige workshop beginnen we met een uitleg over de dood. Wat is doodgaan en hoe zien kinderen het concept dood? We kijken naar oorzaken van de dood en hoe je kunt omgaan met de dood. Hierbij bekijken we hoe een rouwproces eruitziet en wat de functie van verdriet is in dit proces. We bespreken wat het belang is van een goede verwerking. Kinderen tonen hun verdriet niet altijd. Hoe kun je als ouder dan zien dat je kind verdrietig is en wanneer begint het rouwproces bij je kind? Deze zaken komen in deze workshop eveneens aan bod. Je ervaart daarnaast een aantal activiteiten die je samen met een kind kunt doen, die kunnen bijdragen aan het verwerkingsproces.

De dood is een moeilijk onderwerp. De meeste mensen praten er liever niet over, maar het is goed om stil te staan bij dit onderwerp en je voor te bereiden op wat (ooit) gaat komen. Zo kun je je kind helpen het rouwproces beter te doorlopen. Bedenk daarbij altijd dat je het niet alleen hoeft te doen en dat het juist goed kan zijn (extra) hulp in te schakelen.

Praktische informatie
Het tarief voor deze workshop is € 65,00 p.p. (incompany mogelijk informeer naar het tarief).
Koffie/ thee en iets lekkers zijn bij de workshop inbegrepen tevens het materiaal wat tijdens de workshop gebruikt wordt.

Het is mogelijk om alleen een basisworkshop te volgen (emoties, afscheid, rouwfasen en het rouwproces van kinderen zal dan in beperkte mate aan de orde komen).
Bij interesse neem contact op met studio Flow gezinszorg via info@studioflow.nl, het contactforumlier of bel 06-24516157