Rouwverwerking

Tijdens de wandeling door je leven ga je soms over hobbels en bobbels, bochten die naar links gaan en daarna weer naar rechts zo snel volgend achter elkaar dat het haarspeldbochten worden, je ziet beekjes, ervaart kale vlaktes, rent door zonnige bloemenvelden en zo kunnen wij de wandeling nog verder in geuren en kleuren beschrijven. Het is een wandeling waar vallen en opstaan centraal staan, waar je loopt op automatische piloot en waar je loopt op eigen kracht waarvan je niet wist dat je het in je had. En dan kom je een grote berg tegen (een groot verlies) … met daarachter een donker, dichtbegroeid bos… Hoe kom ik überhaupt over die berg heen, en wanneer zie ik de zon weer schijnen in dat donkere bos? Ben je aan het verdwalen??
Rouwen kun en hoef  je niet alleen… Want studio Flow biedt steun!

Studio Flow is er voor alle kinderen, maar in het bijzonder voor: Kinderen die…
Zich niet begrepen voelen
Een luisterend oor willen
Hulp nodig hebben bij rouw- en verlies
Vaak verdrietig, boos of angstig zijn
Niet lekker in hun vel zitten
Te maken hebben met ziekte binnen het gezin
Gescheiden ouders hebben
Meer willen leren over wat ze voelen
(hoog gevoelig of prikkelbaar zijn)

Een kind heeft vanaf de geboorte behoefte aan een veilige, stabiele basis, een warm nest waar het kind zich kan hechten en zich optimaal kan ontwikkelen. Een kind hecht zich aan voor hen belangrijke personen maar kan zich ook hechten aan huisdieren, de omgeving, knuffels e.d. Het lijkt soms wel of alles waaraan je je kunt hechten je ook kunt verliezen…
De grote, bijna onoverkoombare berg op je levenspad. Een overlijden van een dierbare, een huisdier, afscheid nemen van een vertrouwde omgeving door bijvoorbeeld verhuizing of verandering van school, (echt-) scheiding waarbij het gezin als eenheid verloren gaat…
Het zijn allemaal gebeurtenissen in je leven, die we allemaal ooit meemaken, waardoor je rouw ervaart. Rouw is een gezonde reactie op een verliessituatie.

Het rouwproces verloopt voor iedereen anders. Dit is totaal afhankelijk van persoon, geslacht, leeftijd, omgeving, eigenheid van het kind, genen, cultuur en levenservaringen.
Maar een verlies, de gevoelens van rouw, zetten de emoties, gevoelens en gedachten van je kind volledig op zijn kop. Soms kun je als ouder er even minder goed zijn als het grote verlies ook jou betreft. Weet dat er dan aandacht voor je kind is…

Studio Flow is er ook voor jou. Klik hier voor mooie gedichten en troostende woorden.
Gelukkig is er veel wat we wél hebben maar helaas heb je als ouder, partner, ook veel te verliezen, denk hierbij aan verlies van een dierbare, een huisdier van werk, een thuis, gezondheid, een echtscheiding, vermindering inkomen na (echt-)scheiding. Of je nu zelf voor een echtscheiding hebt gekozen of omdat het een beslissing van je partner is geweest, de verwarring en de emoties die een echtscheiding met zich meebrengen blijven hevig. Je kijkt vaak met gemende gevoelens naar je verleden en de toekomst voelt nog heel onzeker… een luisterend oor is vaak al heel waardevol.
Er kan ook sprake zijn van verborgen verlies zoals het hebben van een moederhart maar geen kinderen, het ontbreken van een soulmate, een faillissement etc. Het hebben van niet zichtbare rouw kan zich wel uiten in gevoelens van schaamte, schuld, onmacht, verdriet en leegte en kan leiden tot klachten zoals een burn-out.

Studio Flow begeleidt jou en je kind tijdens een rouwproces door het bieden van een luisterend oor, het voeren van gesprekken, het gebruiken van POP talk, het inzettend van mindfulness en creatieve wijze (Creatief rouwen). Bij gecompliceerde vormen van rouw is doorverwijzing gewenst.

Wil je zelf meer weten over de dood en hoe je bewust om kan gaan met dit thema bij kinderen? Eliza Smits van studio Flow is gecertificeerd Prevent Coach en hierbij aangesloten als trainer. Eliza is bevoegd om een (2-delige) workshop: “Rouw en verlies bij kinderen: bewust omgaan met de dood” voor ouder(s)/ opvoeder(s), maar ook voor professionals zoals pedagogisch medewerkers, gastouders, leerkrachten en studenten van passende opleidingen aan te bieden. Klik hier voor meer informatie over de workshop.